15.2.08 perjantaina

Sometu meets in Tampere and in the ConnectPro

Scandic Tampere Cityn Ratina -kabinetissa Hämeenkatu 1, Tampere

Kirjoita täydennyksiä, tee poistoja, klikkaa Edit This Page, kirjoita ja Save.

Paluu edelliselle sivulle | Tällä sivulla myös: Connect Pro Chat-poimintoja | Jaiku-liveraportointi |

Sosiaalinen media yritystoiminnassa


Illan isäntä Tampereella: Timo Rainio teknologiateollisuuden verkko-oppimisen kehittäjäverkosto elTRIO sekä yhteistyökumppanit Jarmo Tanskanen Valopi Oy Jukka Matikainen ja Petri Räsänen Teknologiakeskus Hermia ja Tiina Front-Tammivirta Teknologiakeskus Innopark Oy
external image 2271377262_e2fa2451f1_m.jpg Paikanpäällä läsnä heidän lisäkseen Ville Venäläinen (Internetix, Otavan opisto), Pekka Ihanainen (Ihanova), Anne Rongas (Vinkkiverko) ja Kari A. Hintikka (Jyväskylän yliopisto) sekä verkossa Aaro Toppinen (Nopola News), Salla Laaksonen, Tuomo Turja (Kauhajoki), @matnel, Suvi Korhonen, Sami Andberg (HY:n Opetusteknologiakeskus), Pasi Silander (Joensuun yliopisto), Petri Kola (TAIK) ja Jaikussa @teijaraiha (Mikkelin Teknologiakeskus).

Ohjelma eteni niin, että Timo Rainio kertoi elTRIOsta ja "oppiminen työpisteisiin" -suunnitelmista. Sitten Jukka Matikainen esitteli COSSissa tehtyjä Zombie- suunnitelmia.

Timo Raino kertoi elTRIO-verkostosta: Keskeisiä juttuja mm. yhdessä tekeminen, koulut yhdessä, ei rajoittumista mihinkään tiettyyn asteeseen. elTRIO tekniikka, teollisuus, teknologia yhdistävänä teemana. Yhteistyö ja jakaminen, oppiminen ja teollisuus. eOppiminen osaksi työtä lähelle omaa työpistettä ja omia työkaluja.

Eräs esimerkki yhteistyön tuloksista ovat FMS-Training Center ja FMS Research Center (FMS tarkoittaa joustavia tehdasautomaation ratkaisuja). Hankittu ja hyödynnetään yhteistyössä Fastemsin ja alueen oppilaitosten kanssa. Yhteistyössä kaikki voittivat, sillä millään osapuolella ei yksin olisi ollut mielekästä rakentaa ja ylläpitää järjestelmää. Tällaisissa yhteistyöjutuissa merkittävää, että oppilaitosten edut ja yrityksen edut kohtaavat.

Yritys-oppilaitosyhteistyöllä voidaan kehittää alan koulutusta. Internet ja sosiaalinen media tarjoavat mahdollisuuksia käytännön järjestelyitten hoitamiseen sekä luonnollisesti myös tiedon ja aineiston jakamiseen. Yhteistyö voi olla hyvinkin monenlaista.

Katso Timo Rainion esityksen kalvopohjat (kun klikkaat View ja valitset SlideSharen näytössä Full, saat koko ruudulle):


Kysyttiin, että miten opettajat ovat ottaneet vastaan tarjotut mahdollisuudet?
Ne jotka ovat tehneet, ei ongelmia. Mutta jos ei tietotekniikka ole aiemmin kiinnostanut, ei kiinnosta edes kokeilla. Hitsausta opetellaan hallissa ja opetus vedetään vanhoilla tutuilla prujuilla. Ne, jotka mukana tekemässä, käyttävät.

Teollisuuden puolelta tulevat mukaan myös tietoturvaan liittyvät asiat. Kuinka valmiita ja halukkaita ollaan menemään avoimeen verkkoon.

Tarve vaihtaa tietoa toimijoitten välillä on akuutti. Sosiaalinen media on vahvasti esillä. Hyötyä myös mahdollisesti yritysten sisällä tieto/informaatio/viestintäjärjestelmissä (esim. Sappi-systeemiä vastaavia viritelmiä), liikkuvat ja huonosti tavoitettavat työntekijät yhtenä ryhmänä. Merkittäviä mahdollisuuksia ovat myös avoin innovointi ja asiakkaiden saaminen mukaan kehittelyyn. Syntyy uudenlaisia työnteon malleja. Keskusteltiin kriittisesti siitä, onko ikäkysymys hyödyntää sosiaalista mediaa oppimisessa ja työtoiminnan kehittämisessä.

Mielenkiintoisena esimerkkinä uusista työnteon maalista tuli esille Nomovokin liiketoimintamalli, joka rakentuu kokonaan etätyöskentelylle, mitään toimistoa ei ole edes perustettu. Nomovok on kasvuyritysten 10 kärjessä ja pitää esimerkiksi erittäin tehokkaita palavereita.

Puhuttiin sukupolvista ja osaamisesta, kuten siitä, että työyhteisöissä vanhoilla työntekijöillä on paljon osaamista, jota voitaisiin jakaa esimerkiksi sosiaalisen median välineillä, myös huomaamattomasti työtilanteissa.

Välineet eivät saisi olla keskeisintä sosiaalisessa mediassa, vaan tulisi löytää jokin rakenne, jossa käyttäjä ei välttämättä edes tiedä, mikä värkki käytössä. Nyt ilmeisesti edelleen media painottuu ja sosiaalinen jää varjoon... P.I.: "Miten me loisimme / rakentaisimme sosiaalisia ympäristöjä verkkoon? Miten ihmisten välinen tulisi keskiöön?"

Yritysmaailman ja opetuspuolen erot? Miten paljon käytetään ja miten osataan käyttää kummassakin? Työstettävää siinäkin, miten sosiaalinen media ymmärretään? Avointa koko Internetille vai suljetussa tilassa avointa, siis omalle ja itse valitulle ryhmälle.
Paluu edelliselle sivulle |

external image 2270584431_00498d6437_m.jpg Etäosallistujien chatistä poimittuja herkkupaloja.


Suviko: Miten perustelette, että tämä nämä softat, FMS ja oppimisympäristö (jonka nimi katos tosta oikeelta just) on sosiaalista mediaa? Mitkä piirteet tukee sosiaalisuutta ja mitä se antaa näille hankkeille?
Suviko: COSS:ista olen kuullut HY:n tietojenkäsittelytieteilijöiden maililistan kautta.
Matnel: onko kukaan muuten tulossa Nordic Serious Games konffaan (nyt kun puhuttaan peleistä)
T.R.: vielä aivan liian vähän FMS:ssä hyödynnetäänkin sosiaalista mediaa, mutta siellä pitäisi ottaa näitä juttuja paljon enemmän käyttöön
Suviko: OS-kehitettyjen VOIP:ien markkinat vois räjähtää käsiin vaiheessa. Skypellä on sekalaisia ongelmia miksi alan voisi onnistua valtaamaan.
T.T.: Tokkopa liiketoiminnan kehittämisessä on mitään pahaa, jos kyse on ihmisten työllistymisestä alalle; ei kai hommia voi pelkillä projektirahoilla pyörittää.
Suviko: Joo, VOIP-puhelut ei oo ihan suoraan sitä verkostoitumissaitti-sosmediaa, mutta ei pidä jumittaa ajattelemaan vain mitä on jo tehty. On sitä hajautettua kehittämistä tehty vaikka kuinka kauan, mutta samaan aikaan on totta, että on edelleen vaan helpompaa kun voi tavata ihmisiä.

Onnistuuko työ sosiaalisen median kautta?
P. S.: Pasi tehnyt vuoden työta Hong Kongista Hämeenlinnaan (tuottavampi kuin naamatusten) ja sitten Opettajakorkeakoululla on opiskelijoita 30 yhtäaikaa teamspeakissa, toimi hyvin :-) Ääni kriittisin elementti.
Suviko: Riippuu työkulttuurista ja tekniikasta. Ja projektista. Mun kokemus sanoo, että sähköpostikokoustaminen ja irkkikokoustaminen ovat toimineet. Kaikki mihin liittyy webcam-kikkailu on ollut säätämistä ja ois ollut tehokkaampaa tavata RL.
Jahapaula: Meillä tiimi jakautunut kahteen eri kaupunkiin, käytössä connectpro, googletalk, skype, puhelimet, tietysti meilit jne. Mutta ym. tekniikkamäärä ei ole onnistunut korvaamaan kasvokkaisia tapaamisia.
S.A.: Minusta videoneukkarit ja verkkokokoukset usein etenkin kv-projekteissa tärkeitä (parempi kuin maili/chat/puhelin).
S.A.: Riippuu minkälaista asiaa käsitellään.
Jahapaula: Kyllä ja vähentää tosiaan matkustamista.
Suviko: Mulla ei ole kv-webcam-konffista kokemusta. Jos kaikki hanskais välineet hyvin niin sit pääsisi nökee miten hyvin se voisi toimia.
S. A.: Joo, ei koskaan korvaa lähitapaamista, mutta jos se ei ole mahdollista niin voi olla parempi kun joku muu vaihtoehto
Matnel: meillä tiimiä useassa eri kaupungissa ja liikutaan välillä, käytössä useita eri työkaluja (Sametime, irkki, Microsoftin tuotteita nyt testissä, puhelimet, videopuhelut, voipit), mutta silti me juostaan tosi paljon eri paikoissa
Suviko: Podcastin (PuhujainKulma) kanssa ollaan huomattu, että 5 henkilön paneeli Skypessä puhuu rasittavan usein päällekäin. Livenä vois studiossa eleillä kenellä on puheenvuoro.
T. T.: Yksi uusi palvelu nimeltä ooVoo tarjoaa videoneuvotteluyhteyden jopa viidelle osallistujalle, ilmaiseksi
Matnel: Valitettavasti ei voida kokeilla kaikkia palveluja johtuen tietoturvatekijöistä :/
Suviko: Mutta podcast-porukassa olisi mahdollista kehittää myös jokin tapa kommunikoida siitä ketkä haluaa puhua. Eli jakaa samaan aikana viittaamalla puheenvuoroja chatissa. Kuulostaisiko se enää sit spontaanilta, mikä on radion puheohjelmaa muistuttavassa ohjelmassa pop.
A. T.: Meillä täällä maalla olisi tarvetta toimivalle järjestelmälle. Seutu-IT pitää kymmenkunta kokousta vuodessa. Etäisyydet ovat pitkät ja kerran laskimme, että yhtä kokousta kohti osallistujat istuvat autossa yli 20 tuntia riippumatta siitä missä kunnassa kokous pidetään. Näitä kokousryhmiä on sitten jokaisella hallintokunnalla omansa, joten tuhansia tunteja istutaan autossa. Siinä sitä sitten ajellaan miljoonia maksaneen verkon vieressä. Tämä ohjelma on testissä, mutta jos sitä johtajille esittelee niin homman pitää toimia lähes idioottivarmasti.

Pe3: Wikin käyttäminen toiminnan organisoimiseen vaatii myös uudenlaista tapaa kirjoittaa. Jos kirjoittaa vaan valmista tekstiä, se ei ole toisien täydennettävissä. Yleislinjana jonkinlainen hienorakenteisuus on tarpeen.
Matnel: Miksi käyttää wikiä jos sitä ei käytetä wikillisesti? Eli on olemassa paremmat työkalut yksisuuntaiseehkoon viestintään? :)
P. S.: Taustaa: AS WE MAY THINK : http://www.ps.uni-sb.de/~duchier/pub/vbush/vbush-all.shtml
Suviko: Matnel: Nykyisin ei käytetä foorumeita juurikaan, vaikka ne olisivatkin parhaiten vaatimuksiin sopivia
Jahapaula: 20/80-sääntö = pareto http://en.wikipedia.org/wiki/Pareto_principle
Pe3: Avoimeen viestintään lähteminen vaatii myös melko pitkällistä henkilökohtaista kasvuprosessia. Monesti lähetään siitä, että tää voi haitata mun tulevaisuutta, jos mokaan tai paljastan mitä oikeesti ajattelen.

Pe3: Siis [sosiaalisen median käyttö-]oppaat WikiOPISTOON?
http://beta.wikiversity.org/wiki/Pääsivu
Uskon, että Wikiopistosta tulee tulevaisuudessa se paikka, mistä jengi noita osaa etsiä

Suviko: Just nyt on menossa Helsingin yliopistolla Studia generalia -sarja torstaisin teemalla Nappaako teknologia ihmisen?
Paluu edelliselle sivulle |


Jaiku-raportointi tilaisuudesta näiltä näppäimiltä

external image 2270582427_4f222838f4_t.jpg

Tampereen Sometu-tapaaminen 15.2.2008 tästä:


23 comments so far


 • ubiq
  ubiq
Tipahtelen koko ajan langalta, jaikua saapuu verkkaisesti.
2 days, 3 hours ago by ubiq. Mark as spam
 • ubiq
  ubiq
elTRIO: "Laajalla yhteistyömallilla tavoitellaan metallialalle pysyvää verkko-opetuksen toimintakulttuuria, jossa yhdistyy yritysten toimintaprosessi oppimis-, koulutus- ja oppimateriaaliprosesseihin. Sisältää " alakohtaiset kehittäjäryhmät, koulutuskokonaisuuksia (kuten FMS-ajokortti) ja oman alueen opetusyhteistyön moottori"
2 days, 3 hours ago by ubiq. Mark as spam
 • ubiq
  ubiq
elTRIO: "miten saataisiin rakennettua sosiaalisella medialla oppimisyhteisö FMS-oppimateriaaleille?"
2 days, 3 hours ago by ubiq. Mark as spam
 • ubiq
  ubiq
Eli oppilaat, opettajat ja kehittäjät yritetään saada yhdeksi yhteisöksi, jossa erityyppisten ihmisten perinteiset rajat hämärtyisivät.
Anne: miten opettajat ovat ottaneet vastaan tämän? Timo: sosmediaa käyttäneet ovat ollet aika innostuneita, mutta opettajat ilman sosmed-osaamista ovat hämmentyneitä. Toinen ongelma on, että valmiiden opetuspakettien käyttö on työlästä niille, jotka ovat tottuneet omiin aineistoihinsa (piirtoheitinkalvot! powerpointit etc.)
2 days, 3 hours ago by ubiq. Mark as spam
 • jahapaula
  jahapaula
Yritetään peesata. Vähän hankala pysyä nimissä perässä täällä, pitää luntata tuosta ylhäältä :)
2 days, 3 hours ago by jahapaula. Mark as spam
 • annerongas
  annerongas
Kiinnostava moniajokokeilu. Yhteyksien hoitamista, tilanteen dokumentointia ja tiukkaa asiaa yhtä aikaa. Ja hieman sosiaalista mediaa.
2 days, 3 hours ago by annerongas. Delete
 • ubiq
  ubiq
Annella oli idea, jos Connect syö kaiken kaistani. Katsotaan nyt.
2 days, 3 hours ago by ubiq. Mark as spam
 • annerongas
  annerongas
Hyvä huomio @jahapaula otetaan ohjelmaan, että briiffataan esiintyjiä jatkossa nimet tauluun, etänä helpompi seurata.
2 days, 3 hours ago by annerongas. Delete
 • ubiq
  ubiq
En vain tajua miten kotikaistani voi olla nopeampi kuin Scandic-ketjun :)
2 days, 3 hours ago by ubiq. Mark as spam
 • Suviko
  Suviko
Kommentoin ConnectPro:n chatissa täl kertaa ja vähemmän Jaikussa.
2 days, 3 hours ago by Suviko. Mark as spam
 • ubiq
  ubiq
Onneksi Anne tekee parhaillaan koostetta wikispacesiin kokouksesta, osoite myöhemmin täältä.
2 days, 3 hours ago by ubiq. Mark as spam
 • ubiq
  ubiq
Otavalla 400 etäopiskelijaa, joista 99% ei koskaan käy paikan päällä.
Ville: Miten tallentaa tietotaito pitkän linjan osaajilta (esm hitsaajat), jotka eivät käytä esm nettiä? Tiina: voidaan kerätä muillakin tavoilla kuin kirjoittamalla, kulttuurin omaksuminen vie vain aikaa.
2 days, 3 hours ago by ubiq. Mark as spam
 • teijaraiha
  teijaraiha
Tosi etä, etänä oleva kysyy: millaisena näette yritystoiminnan sos.median käytön tällä hetkellä? Jotenkin tuntuu, että suurimmassa osassa yrityksiä ollaan vielä etäämpänä kuin opetuspuolella.
2 days, 3 hours ago by teijaraiha. Mark as spam
 • jahapaula
  jahapaula
Vastauskommentteja: lukuja sosmedian käytöstä ei ole Suomessa. Arveltiin, että wikit alkavat olla hyvin käytössä. Selvitys käytöstä suunnitteilla yritysten sosmedian käytöstä.
2 days, 3 hours ago by jahapaula. Mark as spam
 • teijaraiha
  teijaraiha
Olen suorittanut toisen akateemisen tutkintoni; eoppimaisteri (joy), lähes kokonaan verkon välityksellä ja sosiaalisen median välinein. Hyvin onnistuu, mutta vaatii ohjaajalta ja opiskelijalta uudenlaista opetus- ja oppimiskulttuuria sekä motivaatiota.
2 days, 2 hours ago by teijaraiha. Mark as spam
 • jahapaula
  jahapaula
Yksi este voi olla se, että yritysmaailmassa kaikki tieto ei ole avointa.
Kommentti: virheellinen luulo, sillä voihan myös sosmediassa rajoittaa pääsyä.
2 days, 2 hours ago by jahapaula. Mark as spam
 • jahapaula
  jahapaula
@teijaraiha Täytyy tunnustaa, että mun kokemukset verkkokursseilta ei ole ihan yhtä positiivisia :( Toki riippuu paljon myös esim. kurssin osaanottajista. Pitäisi varmaan vielä vähän yrittää :)
2 days, 2 hours ago by jahapaula. Mark as spam
 • jahapaula
  jahapaula
Keskusteltiin wikien käytöstä ja niihin liittyvästä toimintakulttuurin muutoksesta, jota on hankala saada sisäistettyä koko organisaatioon.
Toisaalta, pitäisi lähteä avoimin mielin, tunnustaa, ettei oppiminen ole helppoa ja vaatii panostusta ja koulutusta.
(kommentteja Tampereelta & verkosta nämä)
2 days, 2 hours ago by jahapaula. Mark as spam
 • teijaraiha
  teijaraiha
@jahapaula Joo, tiedetään entisestä työpaikasta, että verkkokurssien laatu ja sisältö vaihtelee laidasta laitaan :( Ehkä tohon eoppimaisterikoulutuksen onnistumiseen vaikutti se, että kyseessä oli pilottikokeilu, johon haluttiin ja piti panostaa.
2 days, 2 hours ago by teijaraiha. Mark as spam
 • jahapaula
  jahapaula
sosmediaprojekteissa pätee usein 20/80-sääntö (tai 10/90), 20 pros tekee ja loput seuraa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pareto_prin...
2 days, 2 hours ago by jahapaula. Mark as spam
 • jahapaula
  jahapaula
Seuraava tapaaminen 28.3. jossakin, teemana kansalaismedia.
2 days, 2 hours ago by jahapaula. Mark as spam
 • annerongas
  annerongas
Monta ideaa vielä jälkikelattavaksi. Mahtava informaatiomäärä. Osa tulee jälkipyykkinä. Kiitos!
2 days, 2 hours ago by annerongas. Delete

Paluu edelliselle sivulle |