Sometu ITK09' - sosiaalisen median infotiski


Sometun taustakanavat ITK´09-päivillä. Anna palautetta!


Nakkarin päivystyslista löytyy täältä

MENEILLÄÄN: Ota oma roolisi eli miten voit osallistua käytännön toteutukseen tämän sivun keskusteluvälilehdellä (kun rastitat keskustelun seuraamisen päälle, saat uudet viestit automaattisesti sähköpostiisi).

Mukana talkoissa:
(lisää nimesi listan jatkoksi, jos olet valmis olemaan enemmän tai vähemmän mukana infotiskin järjestelyissä - pienikin apu on suuri apu)

Timo Rainio, Teknologiakeskus Hermia Oy
Jukka Matikainen, Teknologiakeskus Hermia Oy
Anne Rongas, Kotkan aikuislukio
Ville Venäläinen, Otavan Opisto
Hannu Linturi, Otavan Opisto
Tommi Issakainen, Otavan Opisto
Kari A. Hintikka, Jyväskylän yliopisto
Merja Juntunen, Jyväskylän yliopisto
Teija Räihä, Mikkelin teknologiakeskus Oy
Jukka Holmala, Pohjankartanon koulu
Anu Wulff, ISOverstas
Jari Sjölund, Turun normaalikoulu
Harto Pönkä, Oulun yliopisto
Andrea Vascellari, iTive Oy
Tarmo Toikkanen, Taideteollinen korkeakoulu (tilaisuuden aikana myös LeMill-osastolla päivystämässä)
Taina Rytkönen-Suontausta, Kuopion yliopisto (voin olla verkon kautta apuna, jos siitä on hyötyä -- vaikkapa Second Lifen kautta?)
Pekka Ihanainen, H-H ammatillinen opettajakorkeakoulu; IhaNova Oy, mukana, mutta mahdolliset ajat vielä auki.
Titi Tamminen , eOppimiskeskusry, (tilaisuusden aikana näyttelyosasolla pääaulassa, josta yhtes sometun infopisteeseen)

Sombiz - Social Media Business Network
http://www.sombiz.net
Sometu – Sosiaalinen media oppimisen tukena
http://sometu.ning.com/
Tutkimusparvi
http://tutkimus.parvi.fi/
Otavan Opisto
http://www.otavanopisto.fi
Suomen eOppimiskeskus ry
http://www.eoppimiskeskus.fi

Infotiskin esittelyteksti:

Sombiz-, Sometu- ja Tutkimusparvi -verkostot toteuttavat yhteistyössä ITK-järjestelyorganisaation kanssa ITK-2009 tapahtuman yhteydessä sosiaalisen median kioskin. Kioskilla tarjoillaan sosiaalista mediaa kaikilla mausteilla. Kioskin yhteydessä on myös sosiaalisen median anniskelualue, jolle torikansa voi tulla maistelemaan kioskin tarjontaa ja tapaamaan tuttuja.

Sometun- ja Tutkimusparven foorumissa aiheesta kiinnostuneita ohjataan kioskille hakemaan lisäinfoa aiheesta. Sosiaalisen median "kokki-kolmonen" vierailee muutaman kerran päivässä kioskilla ja pitää lyhyitä tietoiskuja kuinka valmistat herkullisen sosiaalisen median aterian kioskin antimista. Innokkaimmille tarjotaan mahdollisuus lainata laitteita ja ja ohjelmia, jolla he voivat jo ITK-päivien aikana omakohtaisesti kokeilla, mitä sosiaalinen media käytännössä on. Torilla olevan internet-näytön kautta voi samalla seurata kuinka perinteisen ITK-tapahtuman rinnalla käydään aktiivista ajatusten vaihtoa verkossa ja syntyy ITK-tapahtuman verkkonäkymä sosiaalisen median keinoin.

Kioskin nurkilla vaihdetaan ideoita ja ajatuksia sosiaalisen median käytöstä. Jos olet vielä noviisi, voit pyytää apua kuinka asentaa kioskitiskiltä juuri hankkimasi sosiaalisen median härpäke vaikkapa omaan kännykkääsi tai tietokoneeseesi. Kioskin pöydistä löydät aina muutaman sometulaisen, joiden kanssa voit heittäytyä juttusille. Voit myös haastatella "tukkureita" (laitteistojen ja ohjelmistojen tekijöitä) ja udella tulevista uutuuksista tai antaa suoraa palautetta nykyisistä ominaisuuksista. Kuten hyvällä torilla aina, tälläkin torilla jokainen kävijä on yhtä aikaa oppimassa, opettamassa tai ihan muuten vaan hengailemassa.

Ihmettele kauempaa, hypistele ihan itse tai ota mukaan kokeillaksesi käyttöä seuraavassa ITK-esityksessä:

Sovellus / Tapa, johon erilaisten työkalujen avulla virtuaalinen ITK-pörinä ohjataan ja jolla se tehdään näkyväksi kioskin näytöllä:

- ???????? (keskeisen olennaisen tärkeä, päätettävä pikaisesti)
Anu: Miten olisi kaikille tuttu Ning? Sinne RSS-syötteenä (tai widgettinä?) Flickr/Twitter/Deli/Jaiku/Brightkite/Friendfeed/Facebook ym. Harmillista jos eivät Qaikussa saa kanavasyötettä kuntoon ennen ITK-päiviä. Nakkikioski-Ningiin voisi pyytää sometulaisia myös bloggaamaan? Brightkite-palveluun (Qaikuunkin?) pitäisi varmaan perustaa joku virtuaalinen ITK-hahmo, joka sitten seuraisi niiden BK-viestejä, jotka kioskilla ovat ilmoittautuneet tai muutoin tiedetään palvelun ahkeraksi käyttäjäksi :) Kioskilla voisi sitten seurailla näitä virtoja.

Asiat, jolla yhteys Infokioskin ja Sometun Torstain trackin välillä konkretisoituvat sekä trackissa että kioskilla vieraileville

- ????
Anu: Ainakin se rintanappi :) Ahkera vinkittäminen molempiin suuntiin. Kioskin seinälle isot plakaatit trackista?

Sosiaalisen median kioskin menu :

- jos tunnet, tiedät sinulla on tarjolla tai tiedät kellä voisi olla halua tuoda kioskille laitteita esiteltäväksi / lainattavaksi, kirjaa ideat kohtaan laitteet- ehdota / kommentoi mielestäsi sopivia osastolla esiteltäviä sovelluksia,
- laita halutessasi nimesi sovelluksen perään, jos tahdot esitellä ja opastaa tietyn sovelluksen käytössä muita kävijöitä (silloin kun kerkiät muulta messuhumulta)
- Jos olet kiinnostunut pitämään tietoiskuhenkisen lyhyen esityksen kiinnostavasta aiheesta (esim. jonkin sovelluksen demous, oma käyttökokemus, jne.), kirjaa aihe ja esittäjä tietoiskut kohtaan


Välineiden luokittelu: http://www.sosiaalinenmediaopetuksessa.fi/valineet

Laitteet:
 • weppinäyttö
 • tietokoneita varustettuna langattomalla verkolla ja kameralla
 • miniläppäreitä
 • kännyköitä
 • digikameroita

Sovellukset:

 • Blogger, Wordpress
 • Google Apps
 • WikiSpaces, Jottit
 • Qaiku, Jaiku, Twitter, Edmodo, Onelinr, Identi.ca
 • Qik
 • Mindmap -työkalut: MindMeister, Mind42, DabbleBoard
 • Connect Pro (Tässä kannattanee tehdä yhteistyötä Humacin kanssa, joka on myös messuilla)
 • Shozu
 • ping
 • Delicious ja Diigo
 • Flickr
 • Skype, Messenger, GTalk - pikaviestimet
 • Ning, Elgg
 • Facebook ja MySpace
 • Second Life
 • Google Maps ja Google Earth
 • Friendfeed

Yhteinen tagi erivälineissä itk-tuotettuihin sisältöihin on itknakki.
Anu: Kai kannattaa tagata myös itk09 ja sometu -tageilla kaikki jutskat, jotta leviävät tehokkaasti?

Tietoiskut:

Etkot & Jatkot:

Vinkkiverkon (http://vinkkiverkko.ning.com/) liittyy etkoina ja jatkoina kioskille. Jo olemassa olevat ryhmät Työkaluseula ja Auttava käsi tarjoavat oppiaineita ja aihepiirejä yhdistävän yhteistyötilan

Sosiaalisen median magia -esitys (23.4. klo 13:30 foorumilla 5) toteuttaa sekä ennakkoon että jälkikäteen info-kioskin toimintaa.